KANTOORAPPARATEN

Is er nog iemand onder de dertig die weet wat een typemachine is?
Leroy Anderson (1908-1975) werd in 1950 geïnspireerd door een typemachine en schreef een hit:

Martin Breinschmid  with Strauss Festival Orchestra Vienna: The Typewriter 

Lees verder

BELGISCH DANSTHEATER

Het moderne danstheater heeft oor voor goede muziek en met name minimal music.

Uit Belgie komt danstheatergroep Ultima Vez, geleid door Wim Vandekeybus (1963), een Vlaamse regisseur, acteur en fotograaf. Hij wijkt steeds verder af van de traditionele dansvoorstelling en integreert woord, beeld, dans en muziek. Wim Vandekeybus debuteerde op de kunstscène als protegé van Jan Fabre. Na twee jaar samenwerking trok Vandekeybus zich terug in Madrid en richtte in 1986 zijn eigen gezelschap Ultima Vez (“Laatste keer”) op, met jonge, eerder onervaren dansers en werkte aan hun eerste productie die in 1987 in Haarlem in première ging. Het gaat over aantrekkingskracht en afkeer, de confrontatie tussen twee personen of twee groepen;het is een explosie van agressie, angst en gevaar.

Na 25 jaar werd hetzelfde stuk door nieuwe dansers opgevoerd; de muziek van Thierry de Mey en Peter Vermeersch wordt uitgevoerd door het ensemble Ictus.

Ultima Vez: What the body does not remember

Lees verder

CAETANO VELOSO (BRAZILIË) WERELDSTER

Caetano Veloso (geb. 1942) begon zijn carrière met het zingen van pop en Bossa Nova en hij was in zijn vroege periode muzikaal sterk beïnvloed door Joao Gilberto. Zijn linkse houding maakte hem een vijand van de militaire dictatuur van Brazilië, die regeerde tot 1985. Zijn liederen werden vaak gecensureerd en enkele werden zelfs verboden. Hij bracht verscheidene maanden in de gevangenis door in 1968 en verbannen naar Londen. Het werk van Caetano Veloso bij zijn terugkeer in 1972 werd vaak gekenmerkt door, niet alleen internationale stijlen, maar ook halfvergeten Braziliaanse folkloristische ritmes en stijlen. De populariteit van Veloso groeide in de jaren ’80 buiten Brazilië. Op zijn Spaanstalig album Fina Estampa (1994) en het gelijknamige live-album vind je o.a. de klassieker Cuccuruccucu Paloma.

Caetano Veloso: Cuccuruccucu Paloma.

Lees verder

GESCHIEDENIS VAN EEN LIED: NACI EN ALAMO

De film Vengo van regisseur Tony Gatlif, gipsy / roma-filmer bij uitstek, is vol met goede muziek; roma-muziek is verbonden met flamenco en balkanmuziek, maar er zijn ook connecties met Noord-Afrika en India. Het fraaist vond ik

Remedios Silva Pisa : Naci en Alamo

No tengo lugar / ik heb geen vaste plek
y no tengo paisaje / en geen stukje land
yo menos tengo patria / noch minder een vaderland

con mis dedos hago el fuego / met mijn vingers maak ik het vuur aan
y con mi corazon te canto / en met mijn hart zing ik
las cuerdas de mi corazon lloran / diep in mijn hart huil ik Lees verder

ZOMERGEVOEL

Het is zomer en bij zomer hoort zomerse muziek. Hoewel ik niet weet waardoor de componist werd geïnspireerd drukt naar mijn gevoel Gymnopédie van Satie (1866-1925) de lome zomerzwoelheid heel fraai uit:

Eric Satie: Gymnopédie. In de uitvoering van Jackie Baxter (cello) en Iain Coleman (gitaar)

Lees verder