WILD IS THE WIND

Dimitri Tiomkin schreef de muziek voor de film “Wild Is The Wind” (1957). De originele opname was met de zanger Johnny Mathis. Hier de romantische titelsong

Johnny Mathis:   Wild is the wind (1957)

Dimitri Tiomkin (1894 – 1979) werd in de Oekraïne geboren, studeerde aan het conservatorium van St. Petersburg en maakte daar de Russische revolutie mee. Hij schreef muziek voor theaterstukken die tijdens en na de revolutie werden opgevoerd en begeleide in een bioscoop de stomme film op piano.

In 1921 verhuisde hij naar Berlijn, in 1924 woonde hij in Parijs en in 1925 verhuisde hij naar New York waar hij in 1927 trouwde met een Australische ballerina. Hij leefde van het pianospel en speelde o.a. in aanwezigheid van George Gershwin diens Concerto in F bij de première in de Parijse Opera in 1928. In 1930 werd door de crisis het werk als uitvoerend musicus minder en verhuisde hij naar Hollywood waar hij zich toelegde op het componeren van filmmuziek en zijn vrouw in films ging dansen. Hij brak door in 1937 met de muziek voor de film van Frank Capra: Lost Horizon.

Na de oorlog werd hij door het ministerie van Defensie bedankt voor zijn muzikale bijdrage aan de serie Why we fight. Er is altijd al een innige band tussen het Amerikaanse leger en Hollywood geweest. Maar na de oorlog zou Tiomkin vooral bekend worden door de muziek die hij schreef voor Amerikaanse westerns: High Noon (1952) – met “Do Not Forsake Me, Oh My Darlin’” (bekend geworden door Frankie Laine maar in de film gezongen door Tex Ritter).

Tiomkin won Oscars met de muziek voor de John Wayne film The High and the Mighty (1954), en voor The Old Man and the Sea (1958). Ook schreef hij de muziek voor 4 Hitchcock-films Shadow of a Doubt (1943), Strangers on a Train (1951), I Confess (1953) en Dial M for Murder (1954).

Hij schreef ook de muziek voor Rawhide en verder teveel om hier op te noemen. In de jaren zestig werd Wild is the Wind bekend door de jazz-versie van

Nina Simone: Wild Is The Wind. (1964).

En in de jaren zeventig werd het liedje gezongen door

David Bowie: Wild is the wind (1976)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *