VROUWENKWARTETTEN: MUZIEK NAAR EEN FORMULE

Ik kwam op Youtube een vrouwenkwartet “electric string quartet” tegen. Het was aanleiding om eens op deze tem te goegelen. Het bleek veel meer op te leveren dan ik had verwacht.  Omdat ik nooit kijk naar programma’s als Idols en Holland Got Talent (o.i.d) bleek ik een trend te hebben gemist. De formule is simpel: zet 4 bekoorlijk ogende en behoorlijk spelende talentvolle jonge vrouwen bij elkaar, laat ze een klassiek of semi-klassiek stuk spelen waarbij ze ook bewegen of danspasjes maken en het wordt een succes.

Uit Roemenië,
Amadeus Quartet: Carmen

Uit Frankrijk:
Asturia Electric String Quartet: Storm

Uit Engeland, van Vivaldi:
Asteria: Inverno

Zij werden tweede in de finale van Britain Got Talent:
Escala: Palladio

En zo gaat het maar door; men heeft wel moeite met het verzinnen van originele namen, zie hierboven Asteria vs Asturia en uit Bulgarije komt Hypnotic String Quartet, uit Roemenië Hypnotique.

Het Engelse Bond Quartet behoort tot de best verkopende, zij verkochten naar eigen zeggen al meer dan 4 miljoen albums en ze traden op met André Rieu.
Bond: Quixote

En nu hield ik hier toch een kater aan over. Naar mijn gevoel is hier een trend in de markt gezet, hier hebben marketingjongens over gebrainstormd, over de vormgeving, de inhoud, de verpakking en noem maar op. Het is een trend die ooit begon met The Monkees, een band door producers en platenmaatschappij in de USA bedacht om de concurrentie met de Engelse Beatles aan te kunnen gaan. Later kregen we de Spice Girls, de Boybands en in Nederland hadden we o.a. Luv en de Dolly Dots. En wat er op dat gebied tegenwoordig afspeelt, gaat aan mij voorbij.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *