TURKIJE

Dertig jaar geleden hoorde ik op de VPRO-radio een uitzending over Istanbul waarvan een liedje mijn aandacht trok en in mijn hoofd bleef hangen. Ik wist alleen dat haar bijnaam “Nachtegaal van Istanbul” was. Vijf jaar geleden kwam ik met behulp van een stagiaire met Turkse ouders erachter wie de zangeres was en kon ik het liedje terug vinden via YouTube.
Bülent Ersoy is een tot vrouw omgebouwde man die in Turkije enorm populair is als filmactrice en zangeres.
In de eerste versie is het filmpje interessant

Bulent Ersoy: Yuz Karasi

In de tweede versie is de muziekkwaliteit beter, maar het filmpje saai :

Fuat Saka (1952) moest in 1980 na een coup Turkije verlaten. Het Turkse leger pleegde meermaals een coup (1960, 1971, 1980, 1997). Tot 1998 zwierf hij door Europa voordat hij zich weer in Turkije kon vestigen. In 1983 trad hij op in Nijmegen en bezocht ik zijn concert in De Lindenberg.

Fuat Saka: Yikilir zulmun son kaleleri

Zülfü Livaneli schreef 300 liedjes, regisseerde 5 films en schreef de muziek van 30 andere, waaronder de muziek van de film Yol (De Weg). Hij is dichter, schrijver, zanger en componist. Daarnaast is hij politiek actief en ambassadeur van de Unesco. Teveel om hier op te noemen. Hij kreeg in Nederland een Edison uitgereikt. Hij werkte samen met Griekse muzikanten en componisten zoals Theodorakis om de vijandige verhouding tussen de 2 landen af te koelen. Een van zijn bekendste liedjes

Zülfü Livaneli: Karli Kayin Ormani

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *