TANGO IN FINLAND

In september 1997 bracht ik op uitnodiging een bezoek aan Fins Lapland. Na landing in Rovaniemi ontmoette ik de Kerstman die zijn huis precies op de Poolcirkel heeft. Ik maakte kennis met de mobiele telefoon: de Finse reisleidster telefoneerde in de uren durende busrit naar de meren in het noorden voortdurend met haar Nokia (uiteraard was het dit merk) en ik nam me voor niet aan die malligheid mee te doen; inmiddels heb ik mijn derde of vierde in gebruik.
In de grote vier-sterren hotels waar we werden ondergebracht was er elke avond een diner-dansant. En de Finse gasten – beschaafde, goed geklede mensen van tussen de dertig en zeventig jaar – gingen massaal tussen de gangen elke keer de dansvloer op, om zoals dat bij ons heet te ‘stijldansen’ op de tonen van het live-orkest waarin de accordeon een grote rol speelde. Het was dan ook voornamelijk tango en polka.

TANGO IN FINLAND??????

Pas later kwam ik erachter dat de tango – geïntroduceerd door reizende muzikanten of in de 19e eeuw door een Fins balletdanser die enthousiast terugkeerde uit St. Petersburg – sinds de jaren dertig uit de vorige eeuw de meest populaire muziek in Finland is. De Finse tango wordt bijna uitsluitend in mineur gecomponeerd.  Het zou te maken kunnen hebben met de lange donkere winters, die een melancholisch verlangen naar de zomer opwekken. De thema’s zijn naast liefde en spijt natuurlijk ook de liefde voor de natuur en het platteland. Het volgende is de bekendste Finse tango, Droomland, gezongen in de Film “Het meisje van de luciferfabriek” (1990) van Aki Kaurismäki.

Reijo Taipale: Satumaa

In het hotel kon ik alleen de CD’s van de lokale grootheid Eero Magga krijgen. Om de sfeer in dat hotel en iets van de Finse cultuur te proeven:

Eero Magga: Anarjavri

Elk jaar wordt in de provinciestad Seinäjoki, 360 km ten noorden van Helsinki, in juli een vijfdaags tango festival gehouden waar ruim 100.000 liefhebbers uit de hele wereld op af komen die op straat en in grote tenten dansen tot de zon om 2 uur ’s nachts weer op komt. De Finnen dansen een vereenvoudigde en langzamere versie en zonder snelle beenbewegingen. De bandoneon is vervangen door de accordeon.

Jukka Hallikainen: Tango Pelargonia (Seinäjoki festival, 2008)

In 1974 trad Frank Zappa in Helsinki op. Hij had zich verdiept in de Finse tango en speelde

Frank Zappa: Satumaa (helaas saai filmpje)

Op Youtube vind je opnamen van Zappa’s zoon Dweezil die in 2009 in een concert in Helsinki zijn vader eerde met zijn versie van Satumaa.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *