SOMALIE

Somalië in de Hoorn van Afrika grenst aan Djibouti, Ethiopië en Kenia.De hoofdstad heet Mogadishu. Het land heeft de langste kustlijn van Afrika, 3000 km. Omdat Somalië cultureel, historisch, etnisch, religieus en taalkundig nauw verbonden is met de Arabische wereld is het lid van de Arabische Liga. Na zich lang met succes verzet te hebben tegen Britten, Fransen, Italianen en Ethiopiërs werd het in 1920 alsnog veroverd door de Britten. In 1960 kreeg Somalië zijn onafhankelijkheid terug en werd lid van de Verenigde Naties.

Maryam Mursal: Somali Udiida Ceb (Somalie, schaam je niet)

Maryam Mursal (1950) werd groot in een moslimgezin met 3 zusjes in Mogadishu. Ze groeide op met traditionele muziek maar ook met The Beatles en Ray Charles. Als teenager brak ze met de traditie en zong in nachtclubs een mix van blues en soul met Arabische en Somalische invloeden, Somalische jazz genaamd. Na kritiek op het militaire bewind mocht ze 2 jaar niet optreden en verdiende haar geld als taxichauffeuse. Tijdens de burgeroorlog vluchtte ze in 1992 met 5 kinderen naar de Deense ambassade in Djibouti. Ze verhuisde naar Denemarken waarna Peter Gabriel haar “ontdekte” en zij haar eerste album The Journey uit bracht op zijn platenlabel “Real World”. Tegenwoordig woont ze in Engeland.

Citaat uit een interview:  “I was always the first woman. I was the first woman singing Somali jazz, I was the first star, and I was the first to drive a taxi! I was the first to drive a lorry, and now I’m the first woman from Somalia to have an international record.

Na 1960 werd het land verscheurd door een burgeroorlog en een oorlog waarbij Siad Barre (1919-1995), die in 1969 via een staatsgreep aan de macht was gekomen, Somalie tevergeefs wilde uitbreiden met de Ogaden (west-Ethiopie waar een Somalische bevolking woont). Siad Barre steunde aanvankelijk sterk op de Sovjet-Unie maar ruilde die steun even makkelijk in voor steun van de Verenigde Staten die er een basis vestigde. Barre’s positie verzwakte en vervolgens werd Somalië overspoeld door krijgsheren en scheidden zich 2 landsdelen af.

Somalië kende gedurende de periode 1992-2005 geen effectieve regering meer. In 1992 werd er een VN-vredesmacht naar Mogadishu overgevlogen om de burgers aldaar te beschermen. Maar de onderlinge gevechten gingen door.

In oost-Afrika blijkt heel veel olie nog in de bodem te zitten. Reden voor alle grootmachten om hier aktief te zijn. In 2013 meldt www.beurs.nl dat vele oliemaatschappijen in gesprek zijn met de centrale regering van Somalië over het opstarten van de oliewinning. In 2014 verklaart Jacka Resources uit Australië daadwerkelijk te willen gaan boren.

Wij kennen Somalië vooral dankzij Ayaan Hirsi Ali, de piraten die grote zeeschepen tot buit maken, de terreurbeweging Al Shabaab die met enige regelmaat buurland Kenia binnenvalt en natuurlijke door het relatief grote aantal vluchtelingen en asielzoekers. Kan daar goede muziek vandaan komen?

Waaberi was oorspronkelijk een ca. 300 leden tellend dans en muziektheater groep, gesubsidieerd door de Somalische regering. De naam die de groep sinds 1969, de coup van Barre, draagt betekent: “spelers van de dageraad”en zij stonden symbool voor het nieuwe Somalië onder leiding van de “socialist” Barre in een periode waarin alleen goedgekeurde muziek was toegestaan. Barre is al lang verdreven maar de groep bestaat nog steeds, tegenwoordig als zelfstandig (niet-gesubsidieerd muziekensemble). Bijna alle vooraanstaande Somalische muzikanten zijn ooit lid van Waaberi geweest.

Waaberi + Maryam Mursal: Kafiyo Kaladeri

Hasan Adan Samatar (1953) won in 1971 een zangwedstrijd en werd lid van Waaberi. Daarna werd hij een zelfstandig optredende zanger en acteur. Tegenwoordig woont hij tussen zijn optredens door deels in Canada en deels in Amsterdam. Khadiijo Qalanjo was een populaire zangeres en danseres en tevens de eerste Miss Somalië.

Hasan Adan Samatar & Khadija Qalanjo: Soohor Caashaqa

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *