ROEMENIE (1)

Mijn eerste aanraking met Roemeense muziek dateert uit de jaren zeventig toen George Zamfir hier bekend werd met De eenzame Herder. George Zamfir (1941) droeg er in sterke mate toe bij dat de panfluit aan de vergetelheid werd ontrukt. Hij speelde ook El Condor Pasa en zijn lied De Eenzame Herder wordt gespeeld in Quentin Tarantino’s film Kill Bill Vol. 1.

George Zamfir: De eenzame herder (in de versie met het orkest van James Last)

Maria Tănase (1913 –1963) leerde de folksongs van de vrouwen die vanuit alle hoeken van het land in de tuin van haar vader, aan de rand van de stad Boekarest, kwamen werken. Zij zong geen folksongs maar verwerkte ze op haar eigen manier in haar liederen, en dat is wat de beste muzikanten doen: er hun eigen stempel op drukken. Maria trad in de jaren dertig op in Boekarest in muziekproducties en brak door eind jaren dertig via de radio.

Na de oorlog was ze actrice op het toneel en in de film, operettezangeres en verwierf ze vooral bekendheid als ‘folksinger’. Een echt Balkan geluid:

Maria Tănase: Panu Cand Nu Te Iubeam (“Voordat ik van je hield”, filmpje heeft niets met Maria Tanase van doen )

Ook heel bekend werd

Maria Tănase: Lume, Lume

De koningin van het stadse gipsy repertoire was Romica Puceanu (1926 – 1996). Zij werd door haar neven, bekend als De Gebroeders Taraf, als zangeres gevraagd toen ze 14 jaar was. Zoals vele muzikale grootheden, ze werd vergeleken met Billie Holiday, had ze een ongelukkig huwelijksleven en dronk ze teveel.

Romica Puceanu: Erau zapzarii Nfloriti (helaas saai filmpje, maar wat een stem)

Romica Puceanu: La Carciuma de la Drum (ook saai filmpje helaas)  

Hoe de muziek van Romica Puceanu tegenwoordig op een zeer innovatieve manier gebruikt wordt in een remix, hieronder een voorbeeld, waar je achter de elektrische viool van Christina Kiseleff de stem van Romica Puceanu kunt ontwaren, in combinatie met de remix van Shantel op een nummer van Amsterdam Klezmer Band:

Christina Kiseleff & Romica Puceanu Vs. Amsterdan Klezmer Band & Shantel: La Carciuma de la Drum

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *