REISBERICHT: FADO UIT MADEIRA

Met Lex wandelde ik een week lang langs de levada’s (waterkanaaltjes) en door de bergen van Madeira onder een warme zon. In een hotellobby vond ik de CD van de Madeirese fadozangeres Susanna Andrade, “Cumplicidades”. Het nummer  Gaivota was in de jaren zestig van de vorige eeuw een klassieker van Amalia Rodrigues, een compositie van Alain Oulman op een gedicht van Alexandre O’Neill.  Dit was een Portugese schrijver en dichter van Ierse afkomst, behorende bij de surrealisme-stroming en vrij kritisch ten opzichte van het Salazar-regime.

Susana Andrade: Gaivota (‘Zeemeeuw’)

Maximiamo de Sousa (1918-1980), beter bekend als Max, is de bekendste fadozanger uit Madeira. Van beroep was hij kleermaker en dat bleef hij nog lange tijd nadat hij als zanger, gestart in een hotelbar in 1936, nationale bekendheid verwierf. In 1957 vertrok hij voor een reis van 2 jaar die hem naar de USA, Angola, Mozambique en Brazilië voerde.

Max: Ilha de Madeira

Het woord fado stamt af van het Latijnse fatum,wat lot of noodlot betekent. De muziek combineert melancholie met fatalisme, het gaat over verlangens die niet worden vervuld, een verbroken liefde, zwelgen in verdriet of een jeugd die nooit meer terugkomt. Het is heimwee die de Portugezen saudade noemen.
De befaamdste fadozangeres Amalia Rodrigues bracht in Madeira in 1978 een hommage aan Max:

Amalia Rodrigues: Hommenagem a Max (mindere geluidskwaliteit)

De gebroeders César Abrantes (Portugese gitaar) en Marco Abrantes (klassieke gitaar) speelden mee op de bovengenoemde CD van Susana Andrade.
Pedro Macedo Camacho (1979) is een klassieke componist (“Requiem for Ines de Castro”) uit Funchal die vooral bekendheid geniet door de muziek die hij voor films (“Star Citizen”) en computergames schrijft. In zijn studio werd de volgende opname gemaakt:

César Abrantes en Marco Abrantes: Fado Duo

Tot slot een filmpje over het wandelen langs de Caldeirao Verde naar de Caldeirao do Inferno. Deze wandeling naar de groene hel hebben wij ook gedaan; deze route is nu goed gezekerd.
Het filmpje heeft een verrassend einde.

Caldeirao do Inferno

Maar laat u niet afschrikken, er zijn ook veel makkelijke levada’s.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *