POPMUZIKANTEN ONTDEKKEN AFRIKAANSE MUZIEK (1)

De oorsprong van de mens ligt in Afrika. En dus ook de oorsprong van muziek. Bijna alle muziek uit de Verenigde Staten lijkt beïnvloed te zijn door Afrika, denk maar aan blues, soul en jazz.  In de jaren vijftig coverde Elvis songs van zwarten: bijv. I got a woman van Ray Charles.

In de jaren zestig startten de Rolling Stones hun carrière met uitvoeringen van liedjes van Noord-Amerikaanse zwarten. De debuutsingle van de Rolling Stones, Come on, was een Chuck Berry-cover. Chuck Berry componeerde ook o.a. Johnny B. Goode (een van de meest gecoverde nummers aller tijden) en Brown Eyed Handsome Man (een ode aan de zwarte man), gecoverd door o.a. Van Morrison en Elvis Presley.  Omgekeerd kregen de zwarte musici vaak pas erkenning nadat ze door blanken waren gekopieerd.

Chuck Berry bracht in 1958 Carol uit; dit werd in 1964 door de Rolling Stones gecoverd.

Chuck Berry : Carol (live 1972)

Drummer Ginger Baker (1939, ex-Cream, ex Blind Faith etc) was een van de eersten die op zoek ging naar de “roots’ in Afrika zelf. Hij woonde van 1970-1976 in Nigeria en werkte samen met Fela Kuti (1938-1997).

Iets van de sfeer uit die tijd wordt duidelijk uit de volgende opname uit Calabar in Biafra. De oorlog waarbij het olierijke Biafra zich van Nigeria probeerde af te scheiden is net voorbij. De opname en het commentaar is van Ginger Baker zelf:

Fela: in performance (1971)

Voor een anderhalf uur durend concert tijdens de Berliner Jazztage in 1978

Fela Kuti: Live in Berlin

In de jaren tachtig van de vorige eeuw ging een hele golf van popmusici op zoek naar het authentieke geluid. Peter Gabriel introduceerde de Senegalese zanger en oppositiefiguur Youssou N’Dour (1959). Youssou raakte als minister van toerisme (2012-2013) gewond bij rellen tijdens een bijeenkomst in Dakar. N’Dour leidde de burgerbeweging “Fekké ma ci boolé” (“Ik ben betrokken”) en voerde oppositie tegen een mogelijke derde ambtstermijn van president Abdoulaye Wade. In 1994 bracht hij samen met zangeres Neneh Cherry een enorme hit uit,

Youssou N’ Dour + Neneh Cherry: 7 seconds

Ry Cooder nam in 1994 met de Malinese bluesgitarist Ali Farka Touré het album Talking Timbuktu op. Hiervan

Ali Farka Touré + Ry Cooder: Ai Du

Op zijn volgende album Buena Vista Social Club (1997) werkte Ry Cooder samen met (zwarte) Cubaanse muzikanten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *