POLEN (1)

Bij Poolse muziek denkt u al snel aan Chopin, mazurka’s, polka’s en polonaise. Deze zijn over de hele wereld bekend en nog steeds populair. Maar in De Volkskrant lees ik over de populaire Nederlandstalige rapper Mr. Polska (Dominik Wlodzimierz Groot, 22) die op Youtube veel aandacht trekt en op Twitter 30.000 volgers heeft. De Volkskrant: “Als eerste Nederlandstalige Poolse rapper zette hij de underdogpositie van het groeiend aantal Oost-Europeanen in Nederland op een beat:

Eerst waren het de Marokkanen en de Turkjes
Nu zijn de Oostblok-boys schurkjes
Vanaf de bodem kun je alleen naar boven gaan. “

Ik heb het even geprobeerd want ik vond de tekst wel sympa, maar verder is rap niet mijn ding.

Nigel Kennedy +Kroke: Eden

De Britse violist Nigel Kennedy (1956) is beroemd geworden dankzij zijn vertolking van ‘De Vier jaargetijden’ van Vivaldi (1989, verkoop 2 miljoen stuks) en o.a. The Kennedy Experience, improvisaties op composities van Jimi Hendrix en zijn optredens samen met Kate Bush en Sarah Brightman. Hij woont sinds zijn (tweede) huwelijk met de Poolse Agnieszka een deel van het jaar in Krakow (en een ander deel van het jaar bij zijn eerste vrouw en zoon in Engeland) , een stad die ook wel het Parijs van het Oosten wordt genoemd. Maar de liefde voor Polen gaat veel verder dan alleen de liefde voor zijn vrouw. Hij houdt van de Poolse cultuur, in 2007 verscheen zijn album ‘Polish Spirit’, het arbeidsethos en temperament – hard werken en daarna het er goed van nemen.

Nigel Kennedy is leider van het Poolse Kamerorkest, nam met de band Kroke een CD op met Klezmer-muziek en is ook geïnteresseerd in elektronische muziek en Poolse folk.

Volgens Kennedy is er een vijftig jaar durende cyclus waarin de verhouding tussen technologie en kunst, complexiteit en eenvoud steeds weer op haar uitgangspunt terugkeert. Polen zit in de fase van kunst en eenvoud, het westen heeft te maken met over-industrialisering en reglementering van de kunst. Kennedy is hoopvol gestemd, in Polen is de traditie van het leren bespelen van een instrument van ouder op kind nog niet verloren. Veel jonge mensen beginnen onbekommerd een muziekband of spelen een instrument zonder zich eerst af te vragen of er wel “vraag naar hun product’ is.

Goede redenen om de voorkeuren en het werk van Nigel Kennedy onder de loep te nemen.

Nigel Kennedy + Kroke: Lullaby for Kamila

Van de CD’ ‘East meets East’ (2003) zou ik alle nummers willen spelen, maar zoekt u rustig verder op Youtube.

De laatste vijftien jaren vindt er een revival van Poolse muziek plaats. De Warsaw Village Band gebruikt traditionele instrumenten als de mondharp, draailier, lijsttrommel (soort tamboerijn) en suka (17e eeuws strijkinstrument) in combinatie met sociaalkritische teksten. Volgens hun manifest heeft de intrede van de massacultuur geleid tot een verlies van culturele identiteit. Zij zijn dan ook steeds op zoek naar muzikanten die de oude technieken en muziekstijlen beheersen.

Kapela Ze Wsi Warszawa / Warsaw Village Band: Chassidic Dance

Brathankie combineert folk met rock,

Brathanki: Siebie dam po ślubie