MERENGUE

Op de beginnerscursus Salsa begonnen we met een makkelijk aan te leren dans, de Merengue. Merengue is een muziek- en dansstijl die evenals de Bachata afkomstig van de Dominicaanse Republiek. Het tempo ligt hoger dan dat van salsa en de basis-danspas is eenvoudiger (1,2,1,2 versus 1,2,3,(4),5,6,7,(8) in de salsa).

Juan Luis Guerra (1957) is een Dominicaanse zanger, gitarist en componist. Hij wisselt grappige, lichtzinnige merengues en salsa af met romantische bachatas tot aan religieus getinte teksten. Guerra leidt een rustig, teruggetrokken leven en brengt veel tijd door in zijn studio. In 1996 bekeerde Guerra zich tot de pinksterbeweging. Hij wijdt veel tijd aan zijn geloof. Hij meent dat de oplossing van de problemen in de wereld ligt in het begrijpen van “Gods Woord”. Zijn cd Para Ti (2004) is een christelijk album.

Juan Luis Guerra: Bilirubina

De traditionele Merengue is ontstaan uit door Afrikaanse slaven meegebrachte percussie en traditionele zang, vermengd met invloeden uit de Taino– (oorspronkelijke bewoners uit het Caraibisch gebied, als apart volk eind van de 16e eeuw al uitgestorven) en Spaanse cultuur.

Werd de muziek in de 19e eeuw nog als volks beschouwd, in de jaren dertig van de vorige eeuw kreeg Merengue een lift door toedoen van dictator Rafael Trujillo (1891-1961) die het gebruikte als onderdeel van zijn propaganda .

De dertig jaar dictatuur van Generaal Trujillo staan bekend als de bloedigste van Latijns Amerika, er zouden ruim 50.000 slachtoffers vallen. Hij was eigenaar van de helft van het land en martelde iedereen in wie hij een tegenstander vermoedde. Zijn stromannen speelde hij op sluwe wijze tegen elkaar uit, terwijl hij populair werd bij het volk door zijn grote vrijgevigheid en zijn toegewijde zorg voor zijn familie.

Zijn bijnaam was El Chivo (De Bok) vanwege zijn vele buitenechtelijke relaties. Hij ontzag daarbij ook niet de jonge dochters van zijn potentiële vrienden, de conservatieve bovenlaag die het altijd voor het zeggen had gehad. De Peruviaanse Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa schreef de roman La Fiesta del Chivo (‘Het feest van de bok’) na een uitgebreide studie van de dictator.

In die tijd werden grote Merenguefestivals georganiseerd en de bijbehorende muziek was doorlopend op de radio te horen. Trujillo maakte de muziek salonfähig.
Vargas Llosa: “Bij Trujillo was de uitoefening van de macht hetzelfde als het tonen van zijn seksuele potentie. Macht was voor hem synomiem met de wil van de macho. Trujillo was de absolute macho van zijn land. Hij vond het fantastisch dat ze hem El Chivo noemden. Daar was hij trots op, het was een erkenning van zijn seksuele potentie.” Trujillo werd vermoord door zijn eigen lijfwacht nadat Trujillo de wens had geuit de verloofde van de lijfwacht te willen bezitten. Ook de CIA zou betrokken zijn geweest bij de moord op de voormalige vriend van de Verenigde Staten. Hij zou te ver zijn gegaan.

Antonio Morel: Mataron El Chivo (“Laten we de bok doden”)

Na zijn dood bleef de Merengue een belangrijk onderdeel van de cultuur.

Inmiddels is de Merengue verspreid over het hele Caraibische gebied en daar buiten.

Elvis Crespo is geboren in New York en zijn ouders komen uit Puerto Rico.

Elvis Crespo: Suavemente

Leer de Merengue dansen in 9 min 30 sec:

Joe & Sara: Merengue dansles

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *