KONINGSHUIZEN

Tegenwoordig is het koningshuis een merk, weliswaar een chic merk, dat zorgvuldig wordt opgebouwd – aldus marketinggoeroe Martin Lindstrom (Volkskrant 6 maart 2012). Het gaat om een delicaat evenwicht tussen droom en werkelijkheid.  Vroeger maakte men zich minder zorgen om het imago. In een reisartikel over Piemonte lees ik:

‘Pak de huurauto en bezoek het pas gerestaureerde zomerpaleis van Victor Emanuel II (1820-1878, de eerste koning van het verenigde Italië in 1861). Die organiseerde daar zijn BungaBungaparty’s in het Castello reale di Casotto. Een bewoner: “als de koning in aantocht was, luidde de pastoor onze kerkklok, zodat vaders hun dochters konden verstoppen”.

Dit thema is al zeer oud. In de bijbel staat het verhaal over koning David en Batseba, de vrouw van legeraanvoerder Uria. Zie 2 Samuel 11: 1-27. David (die al verscheidene vrouwen had) laat Batseba bij zich komen. en maakt haar zwanger. In Leonard Cohens “Hallelujah” wordt met de zin “You saw her bathing on the roof” naar dit drama verwezen. Hier in de mooie versie van

Jeff Buckley: Hallelujah

David maakt Batseba zwanger en om dit te verbergen roept David Uria terug naar huis zodat hij met Batseba zal slapen en het lijkt of ze zwanger is geworden van haar man. Maar Uria weigert zijn mannen in de steek te laten en te slapen met zijn vrouw. Daarop stuurt David hem naar het front waar hij sneuvelt. Tot slot, uit Samuel 11: 27.

Nadat de rouw voorbij was, liet David haar halen en nam hij haar op in zijn huis. Zij werd zijn vrouw en schonk hem een zoon. Maar wat David gedaan had, was slecht in de ogen van de Heer.

Volgens de joodse wetten was er niet veel hoop voor Batseba: op overspel staat de doodstraf door steniging. Het idiote is natuurlijk dat het slachtoffer gestraft zou worden en niet de man die haar dwong!  De geschiedenis herhaalt zich: David’s dochter Tamar werd verkracht door haar halfbroer Amnon (2 Samuel 13). Maar niet Amnon werd gestraft door koning David maar Tamar. En geen man wilde Tamar meer als vrouw. Toch werd uit Davids stam (ca. duizend jaar later) Jezus geboren.

Vorsten konden hun gang gaan en hun macht misbruiken. Dat werd in het volgende liedje vastgelegd.
Nana Mouskouri bezingt de lotgevallen van een markiezin uit de Baroktijd, op de CD: Vieilles Chansons de France. Deze oude ballade werd geschreven ergens tussen 1610 en 1630. Het zou gaan over de relatie van Henri IV met Gabrielle d’Estrée, en dat zij al getrouwd was met een markies deed er voor de koning niet toe.

Nana Mouskouri: Le Roi A Fait Battre Tambour  (helaas niet-relevant filmpje)

 

In de vertaling :

De koning liet de trommels slaan ; Als oproep om alle dames te zien
En de eerste die hij zag ; Verrukte hem. Tralala, tralala, tralalala lala.

Markies, zeg me, ken je haar ?   Wie is toch die mooie dame ?
De markies antwoordde:   Sire koning, dat is mijn vrouw

Markies, maar dan ben jij gelukkiger dan ik ;Om zo’n mooie vrouw te hebben
Als je me het toestaat ;   Dan zal ik me voortaan om haar bekommeren

Sire als u niet de koning was ; Zou ik u uitdagen tot een duel
Maar omdat u de koning bent ; Moet ik u gehoorzamen

Markies, wees niet boos op mij; Je zult worden beloond
Ik zal je hoofd maken van het leger ; Maarschalk van Frankrijk

Adieu mijn lief, adieu mijn hartje ; vaarwel mijn hoop
omdat ik de koning moet dienen; Moeten wij scheiden

De volgende drie coupletten zijn door Nana Mouskouri weggelaten :

De koning nam haar bij de hand ; En leidde haar naar zijn kamer
De schone beklom de trappen ; En wilde zich verdedigen

Markiezin huil toch niet steeds ; Ik maak je tot prinses
Over al mijn goud en zilver ; Zul jij de baas zijn.

Houdt uw goud en zilver ; Dat is toch van de koningin
Ik houd meer van mijn lieve markies;   Dan van al uw rijkdommen

De koningin heeft een boeket laten maken ; Van mooie lelies
De geur van de bloemen ; Deed de markiezin sterven

Een berucht vrouwenmoordenaar was Hendrik VIII van Engeland. Laatst nog te zien in de TV series ‘De Tudors’ en ‘Wolfhall‘. In Youtube staan honderden filmfragmenten.

Hendrik VIII (1491–1547) was koning van Engeland en Heer van Ierland. Hij stamde uit het Huis Tudor en stond bekend als het prototype van de zelfbewuste renaissance-vorst. Hij was intelligent en geïnteresseerd in kunst en wetenschap. Hij werd echter ook beschouwd als liefdeloos, egoïstisch en wreed. Tegenstrevers, echtgenotes of dienaren die hem in de weg stonden ruimde hij meedogenloos uit de weg.
Een belangrijke ontwikkeling was de afscheiding van de Anglicaanse Kerk van de Kerk van Rome, vanwege een conflict met de paus over de ontbinding van zijn eerste huwelijk. Hiermee werkte hij onbedoeld de protestantse reformatie in de hand. Hij liet zich in 1511 door paus Julius II betrekken in de Oorlog van de Liga van Kamerijk tegen Frankrijk, waarbij hij in de rug werd aangevallen door Frankrijks bondgenoot Schotland. Hij en vooral zijn echtgenote Catharina van Aragon – die de in Frankrijk vechtende Hendrik “waarnam” – wisten Schotland in 1513 echter een zware nederlaag toe te brengen in de Slag bij Flodden Field. In Frankrijk boekte hij enkele militaire successen, zoals in de slag bij Guinegate (1513).

Hendrik was berucht vanwege zijn huwelijksperikelen; hij heeft zes vrouwen gehad, waarvan hij er twee liet onthoofden:
Anna Boleyn, gehuwd 25 januari 1533, onthoofd op 19 mei 1536 en moeder van de latere roemruchte koningin Elizabeth I van Engeland (1533 –1603). Ongehuwd gebleven en koningin van 1558 tot 1603.
Catharina Howard (gehuwd 28 juli 1540, onthoofd op 13 februari 1542)

Herman’s Hermits was een Britse popgroep, opgericht in 1963 in Manchester. Oorspronkelijk heette de groep Herman & The Hermits. De groep speelde simpele maar aanstekelijke muziek, waarmee veel succes werd geoogst. Een van de bekendste nummers van de groep was No Milk Today, uit 1966 dat werd geschreven door Graham Gouldman van 10cc.  Herman’s Hermits bereikten in 1964 de top van de Engelse hitparade met I’m Into Something Good. In de VS deden ze dat zelfs twee maal: in 1965 met Mrs. Brown, You’ve Got a Lovely Daughter en in hetzelfde jaar nogmaals met I’m Henry VIII, I Am.
In deze hit van Herman’s Hermits wordt Henry op zijn cockneys als Ennery uitgesproken.

Herman’s Hermits: I’m Henry the VIII

Henri VIII schreef zelf muziek. Greensleeves wordt aan hem toegeschreven maar dat is onwaarschijnlijk. Het volgende is waarschijnlijk wel van hem, hier de uitvoering van

Jethro Tull: Pastime with good company

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *