KANTOORAPPARATEN

Is er nog iemand onder de dertig die weet wat een typemachine is?
Leroy Anderson (1908-1975) werd in 1950 geïnspireerd door een typemachine en schreef een hit:

Martin Breinschmid  with Strauss Festival Orchestra Vienna: The Typewriter 

Het Penguin Café Orchestra was een losse verzameling van verschillende musici met aan het hoofd de Engelsman Simon Jeffes (1949-1997).

In het volgende nummer wordt gebruik gemaakt van een loop met een telefoon-oproeptoon en bezettoon door elkaar. Het nummer is onder andere gebruikt als eindscène in de film Talk Radio van Oliver Stone (1988, gebaseerd op een boek over de moord op de vrijdenker / radiopresentator Alan Berg in 1984) en als openingsmelodie voor het programma De Klaaglijn van Radio STAD Amsterdam.

Penguin Cafe Orchestra: Telephone & Rubber Band

 

De Zwitser Rolf Liebermann schiep Les Échanges ter gelegenheid van de Zwitserse Expo in 1964 met behulp van 156 machines: een kakafonie geproduceerd door 16 typemachines, 18 rekenmachines, 8 boekhoudmachines, 12 perforators, 10 kassa;s, 8 luchtbevochtigers, 8 klokken, 2 metronomen, 4 bellen, 2 deurbellen, 10 hoorns, 16 telefoons en nog wat grut. ,

Rolf Liebermann: Les Échanges (Symphonie for 156 officemachines)

Atonement is een Brits-Frans-Amerikaanse dramafilm uit 2007 onder regie van Joe Wright. Het verhaal hiervan is gebaseerd op dat uit het gelijknamige boek uit 2001 van Ian McEwan. De soundtrack is van Dario Marinelli.

Zomer 1935. Briony (13) en Cecilia (23), twee zussen uit een rijke familie, en een vriend, Robbie, zitten bij elkaar. Als Cecilia in haar ondergoed in een fontein springt voor de ogen van Robbie, gadegeslagen vanuit het huis door Briony en Lola (15), een nicht van de zussen, even later verkracht wordt, wordt Robbie hiervoor ten onrechte als schuldige aangewezen door Briony. Briony kan overweg met een typemachine en met haar levendige fantasie zet ze de noodlottige gebeurtenissen in gang.

Robbie moet naar de gevangenis, maar Cecilia blijft in zijn onschuld geloven. Een paar jaar later breekt de oorlog uit en Robbie wordt voor de keuze gezet: of hij gaat de oorlog in of hij kan blijven zitten in de gevangenis.

In Briony, een compositie van Dario Marinelli, is het geluid van een typemachine verwerkt.

English Chamber Orchestra, Jean-Yves Thibaudet (piano) and Caroline Dale (cello): Briony

(054) (161) (orig 3 okt 2014)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *