INDIA EN BOLLYWOOD

De indrukwekkende film Slumdog Millionaire (2008) gaat over een jonge man uit de sloppenwijken (slums) van Bombay die deelneemt aan de quiz Who Wants to Be a Millionaire? en tegen alle verwachtingen in de hoofdprijs wint en ook herenigd wordt met zijn jeugdvriendin die gedwongen prostituee is geworden.  Uit de Slumdog Millionaire Soundtrack, compositie van A. R. Rahman

Sukhvinder Singh, Mahalaxmi Iyer & Vijay Prakash: Jai Ho

Door deze film kreeg ik belangstelling voor Bollywood. In eerdere instantie vond ik de honingzoete films maar niks, maar het interessante is dat de muziek een nog belangrijkere rol speelt in Bollywood dan in Hollywood. Bollywood is de bijnaam van de overwegend Hindi-talige film-, video- en tv-industrie in de grootstad Bombay (Mumbai). De naam Bollywood is een samentrekking van Bombay en Hollywood. India heeft de grootste filmindustrie ter wereld, gemeten naar het aantal geproduceerde films. Mensen uit de hele wereld komen acteren en werken in Bollywood.

De films zijn in het algemeen levendige musicals die tijdloze verhalen vertellen over liefde en onrust; het zijn flinke publiekstrekkers. Ook buiten India genieten de films populariteit, vooral bij de aanzienlijke diaspora van dit subcontinent. Films uit Bollywood hebben hun eigen interne logica en kunnen even surrealistisch zijn als musicals uit Amerikaanse of Europese studio’s. De muziek is meestal van tevoren opgenomen, waarna de acteurs er later overheen playbacken. De laatste tijd is er een nieuwe trend om de acteur zelf te laten zingen.

Asha Bhosle (1933) is de koningin van de Bollywood-muziek, hier zingt ze in de thriller Teesri Manzil (“Derde Verdieping”). Nogmaals, de rol wordt gespeeld door een actrice die playbackt:

Asha BhosleO Mere Sona Re

Op youtube vindt u ook een filmpje van haar optreden met dit liedje in Den Haag 2013.

Uit de film Yaadon Ki Baaraat (‘Herinneringen’, 1973) met composities van van R.D. Burman, hier een live-versie:

Asha Bhosle and Mohammed Rafi: Chura Liya Hai ..

Haar oudste zus Lata Mangeshkar (1929) kende een even groot succes als zangeres voor play-backende actrices. Uit de film Jaal (1952)

Lata Mangeshkar + Hemant Kumar: Chandni Raaten Pyar Ki Baaten (Schenk aandacht aan het verhaal van mijn hart)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *