HONGAARSE TANCHAZ

Táncház (letterlijk ‘danshuis’) kende een heropleving in de jaren ’70 als een verzet tegen de heersende culturele dwangbuis en vormde een modernisering van de Hongaarse volksmuziek. Oorspronkelijk was het de muziek van de Hongaarse minderheid in het Roemeense Transsylvanië, maar toen werd Boedapest het centrum. Na de val van de Muur werd er massaal in Tanchaz gedanst, ook in Slowakije (Hongaarse minderheid), Moldavië en de Verenigde Staten (emigranten). Meestal begint men met een langzame dans en eindigt met een snelle Csardas.

De blinde zigeunerviolist Tcha Limberger verhuisde vanuit België naar Boedapest om intensiever te kunnen samenwerken met Hongaarse collega’s.

Tcha Limberger: Transsylvanian Folk Music

U hoeft overigens niet zo ver te reizen, ook in Londen waar de Csergö Band de huis-band is. Hier met Tcha Limberger als gastspeler

Csergö Band + Tcha Limberger Kalotaszeg trio:

De voornaamste rol binnen Tanchaz is voor de violist weggelegd en bij festivals proberen de violisten elkaar in verschillende jamsessies in virtuositeit te overtreffen.

Op een Tanchaz festival verzorgen de beste bandjes elk een optreden van 15 minuten waarna ze vervolgens eerst wat bier innemen voordat ze iets verderop weer doorgaan met spelen.

Hier een van de bekendste groepen uit Hongarije, samen met Fodor “Neti” Sándor (inmiddels overleden) met muziek uit de geboortestreek van Neti Sandor, Kalotaszeg in Transsylvanie

Muzsikas & Neti Sandor: Kalotaszeg music

Sfeerimpressie van een Csardas:

Randevu Zenekar: Csardas

De razendsnelle Hongaarse mannendansgroep Fricska was in 2014 in Wageningen te zien, hier een optreden in Hongarije:

Eens per maand vindt er in Utrecht een Hongaars danshuis plaats, voor beginners en gevorderen. Het danshuis wordt altijd begeleid door live-muziek. ’s Middags zijn er danslessen, ’s avonds bal. Meer informatie vindt u op  www.tanchazutrecht.nl

Tot slot een virtuoos optreden van de Frans-Canadese Luanne Homzy en jazzgitarist Tommy Davy, beiden woonachtig in Californië en leden van het trio Dinicu, in een csardas van Vittorio Monti.

Luanne Homzy + Tommy Davy: Csardas