HET ITALIE GEVOEL

Op 1 maart 2012 stierf Lucio Dalla (geb. 1943) aan een hartaanval op een hotelkamer in Montreux. Anne Branbergen schreef een mooi In Memoriam in De Groene Amsterdammer.

“De liedjes van Lucio Dalla zijn de soundtrack van het leven van iedere Italiaan tussen de veertig en tachtig. (…) Lucio Dalla is: maanlicht over de baai van Napels, een lome zomermiddag alleen thuis op de bank en een hand die op het punt staat dat hele erge te gaan doen, een brief aan een vriend die te ver weg is. Met een handvol liedjes en beelden heeft hij zich voorgoed op de harde schijf van het Italiaanse onderbewustzijn gekerfd. Van origine jazzmuzikant – klarinet, saxofoon en toetsenbord – is Dalla in vijftig jaar uitgegroeid tot een van de succesvolste cantautori, tekstschrijvers / zangers / componisten. In eigen land scoorde hij zeker tien nummer-een hits”.

Lucio Dalla: Caruso

Lucio Dalla schreef Caruso in de zelfde hotelkamer met monumentaal terras in Sorrento aan de Golf van Napels waar de beroemde Italiaanse tenor Caruso in de zomer van 1921 zijn laatste levensdagen doorbracht, lijdend aan keelkanker.

Het begint zo (in vertaling van Anne Branbergen):

Hier waar de zee fonkelt en de wind hard waait
Op een oud terras aan de Golf van Sorrento
Omarmt een man een meisje dat net heeft gehuild
Dan schraapt hij zijn keel en begint weer te zingen …………..

De meeste Dalla-filmpjes zijn de moeite van het kijken waard. Er zijn erbij waarbij je je in een film van Fellini waant.

Lucio Dalla: Attenti al Lupo

In het volgende filmpje uit januari 2012 een van de laatste optredens van Lucio Dalla. In het filmpje zit hij in het begin vooraan op de eerste rij, herkenbaar aan zijn mutsje.

Lucio Dalla: Disperato Erotico Stomp

Ook een heerlijk Italië-gevoel krijg je van Adriano Celentano (1938) :

Adriano Celentano : Lasciate Mi Cantare

Adriano Celentano liet ook als ‘leraar’ met een knipoog zien hoe ‘goed’ Italianen Engelse les krijgen.  Zoals de Italianen Engels uitspreken komt er gewoon onzin te staan: Freezing cold and ants

Adriano Celentano : Prisencolinensinainciusol

Tja en voor wie hem nog niet kent, toch maar even nog de schijnwerper op de in het buitenland bekendste cantatore, hier bij een optreden in Amsterdam met zijn bekendste lied:

Paolo Conte: Via Con Me

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *