EGYPTE

DE zangeres van Egypte, bij haar leven al een legende, was Oum Kalthoum (1904-1975). Ze wist het publiek met lang uitgesponnen zang te hypnotiseren en te emotioneren. Haar begrafenis bracht een miljoen mensen op de been.
Oum Khalthoum : You are my life (slechte opname, maar interessant vanwege de ondertiteling)

Nagat El Saghira (1936) begon met optreden op 9 jarige leeftijd met liederen van Oum Khalthoum. Nadat ze bekend werd als zangeres trad ze ook op in films. Hier in het meeslepende

Nagat: Ana Bashak El Bar (“Ik hou van de zee”)

In het uiterste zuiden van Egypte en in Soedan leven de zwarte Nubiërs. Hun voornaamste vertegenwoordiger is Hamza El Din (1929-2006), zanger en oud-speler. Hij trok begin jaren zestig de aandacht van Joan Baez en Grateful Dead. Het leidde tot een optreden op het Newport Folk Festival in 1964 en uiteindelijk tot emigratie naar de Verenigde Staten. Ondertussen kwam zijn geboortedorp door de aanleg van het Nassermeer onder water te staan. Zijn muziek trok ook de aandacht van Minimal Music componisten als Steve Reich en Terry Riley.

Hamza El Din: Ollin Arageed

Habibi, Nour El Ain (Liefje, Licht in mijn Ogen) was Amr Diab’s (geb. 1961) meest succesvolle album. Het nummer dateert uit 1996 en werd niet alleen in het Midden-Oosten een succes maar ook in Zuid-Amerika, Iran, Zuid-Afrika en Frankrijk. De stijl is nieuw, een mix van Arabische muziek met flamenco en raï elementen. In de volgende clip spelen The Gipsy Kings gitaar. De clip zelf is over de top, maar de muziek grijpt je meteen, vooral in combinatie met de melancholische accordeon – ook geen typisch egyptisch instrument. Toen ik in 2008 Luxor en Aswan bezocht hoorde je de muziek nog regelmatig. Het liedje, vaak met als titel Nour El Ein, is ook tientallen malen geremixt zodat het lastig is de originele – en beste – versie op youtube te vinden. Je kunt er goed op dansen.

Amr Diab + Gypsy Kings: Habibi ya nour el Ain