DE OUD (1) TUNESISCHE JAZZ

Dhafer Youssef bespeelt de Oud, (spreek uit als ‘oed’) een peervormige luit. Het instrument wordt veel gebruikt in Noord-Afrika en het Nabije Oosten waaronder Turkije (‘ud’), maar ook in Griekenland en Andalusië.  Dhafer Youssef (1967) is een Tunesische componist, zanger en oud-speler. Hij ontwikkelde al vroeg interesse in jazz en luisterde clandestien toen hij op de Koranschool zat. Sinds 1990 woont hij in Parijs of Wenen. Zijn werk valt in de categorieën jazz, avant-garde en wereldmuziek.
Op de cd van Dhafer Youssef: digital prophecy (2003) speelt hij samen met de Noorse gitarist Eivind Aarset en de trompetist Henriksen. Nummer 7, Seventh Heaven Suite is een mooie combinatie van moderne electronica en het geluid van de oud:

Dhafer Youssef:
Seventh Heaven Suite

Hij speelde samen met de Sardijnse trompetblazer Paolo Fresu en de Noorse gitarist Eivind Aarset.
In 2002 nam hij de CD Electric Sufi op samen met Will Calhoun and Doug Wimbish.

Paolo Fresu & Dhafer Youssef: Del Viaggio

Paolo Fresu (1961) is een Italiaanse componist en trompettist. Het is een jazzmusicus met internationale faam die leeft in Bologna, Parijs en Berchidda op Sardinië (bij Olbia). Hij stichtte het ‘Time in Jazz’ festival dat elk jaar in Berchidda wordt gehouden.

Anouar Brahem (Tunis, 20 oktober 1957) is een Tunesisch bespeler van de oed. Al op zijn vijftiende speelde Brahem in allerlei ensembles waar hij meer oog en oor kreeg voor jazz en folk. In 1981 vertrok hij naar Parijs om daar zijn brood te verdienen met het schrijven en spelen van onder andere muziek bij Tunesische films. Door de mengeling van Tunesische en Franse musici verschoof de muziek steeds meer richting jazz. In 1988 stond Brahem voor 80.000 man publiek tijdens het Cartago muziekfestival; in 1990 volgde zijn eerste plaatopname Barzakh. De kwaliteiten van Brahem vielen ook de Noorse tenorsaxofonist Jan Garbarek op; samen spelen ze het album Madar vol in 1994. Gedurende de jaren daarna breidde Brahem zijn oeuvre langzaam uit, weliswaar weinig vernieuwend meer, maar steevast gewaardeerd door recensenten en publiek, die van zijn combinatie van wereldmuziek, jazz en folk hielden.

Op de CD van Anouar Brahem ( “Le voyage de Sahar”) staat een wonderlijke combinatie van instrumenten oud, piano (Francois Couturier) en accordeon (Jean-Louis Matinier). Twee Fransen met een Tunesier. Niet explosief maar juist heel bedaard, modern klassiek zou ik het noemen, de bieb plaatst het onder jazz. Hieronder is de hele CD op Youtube te vinden (ruim een uur)

Anouar Brahem: Le Voyage de Sahar

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *