CELLO, VAN AC / DC TOT METALLICA

De cello heeft zich in de zestiende eeuw ontwikkeld uit de viola da gamba, de ‘beenviool’ maar telt minder snaren (4), geen fretten en wordt bovenhands gestreken. De cello is een veelzijdig instrument met een vol en warm geluid met een melancholische ondertoon. Antonio Vivaldi en Johann Sebastian Bach schreven al speciaal voor de cello.

Nothing Else Matters is een nummer van de Amerikaanse metalband Metallica, afkomstig van het album Metallica (1991). Het nummer, een ballad geschreven door James Hetfield en Lars Ulrich, werd sindsdien vele malen gecoverd. Het nummer is ook door de Finse celloband Apocalyptica gecoverd op het album Inquisition Symphony.

Apocalyptica: Nothing Else Matters (Beslist Kijken)

Het duo 2Cellos uit Kroatië slaat de snaren stuk, in hun barokke versie van de hit van de Australische hardrockband AC/DC. Het is al ruim 32 miljoen keer op internet bekeken.

2Cellos: Thunderstruck (Beslist Kijken!!! )

Zie ook hoe ze samenspelen met Steve Vai in een andere hit van AC/DC,

2Cellos + Steve Vai: Highway to hell

 

Wolfram Huschke (1964) uit Weimar heeft 9 albums op zijn naam staan en treedt regelmatig voor de Duitse TV op (waarom niet in Nederland?). Zijn bekendste nummer Frühlings Erste Boten, geweldig nummer, heb ik niet op Youtube gevonden, waarschijnlijk omdat artiesten erg weinig geld krijgen voor de filmpjes op Youtube. Wel vond ik het ook zeer fraaie:

Wolfram Huschke: Rain (Beslist luisteren!!)

En met de E-cello, geïnspireerd door het verval van het industrieel erfgoed, waarschijnlijk opgenomen in het Ruhrgebied.

Wolfram Huschke: Kopfschmerz